pondělí 13. února 2017

Vztahuje se zákon o státní službě na civilní zaměstnance celní správy ?

Odpověď na otázku v nadpise není zdaleka jednoznačná, jak by se mohlo dle § 2 odst. 2 zákona o státní službě zdát. Druhý odstavec zní:
(2) Tento zákon se dále nevztahuje na zaměstnance zařazeného v bezpečnostním sboru, Generálním štábu Armády České republiky, Vojenské policii, Vojenském zpravodajství a v Národním bezpečnostním úřadu.
Celní správa je bezpečnostním sborem, jak uvádí § 1 zákona o Celní správě:
(1) Celní správa České republiky (dále jen „celní správa“) je soustavou správních orgánů a ozbrojeným bezpečnostním sborem.
Zároveň je ale dle citovaného ustanovení i soustavou správních orgánů. To je zásadní rozdíl oproti ostatním bezpečnostním sborům, například Policii ČR, která je dle zákona pouze bezpečnostním sborem:
§ 1 Policie České republiky (dále jen „policie“) je jednotný ozbrojený bezpečnostní sbor.
Je tedy otázkou, zda se § 2 odst. 2 zákona o státní službě vztahuje na všechny bezpečnostní sbory nebo pouze na ty bezpečnostní sbory, které zároveň nejsou správním orgánem. Zaměstnanec Celní správy, tedy osoba která není příslušníkem ve služebním poměru, není pouze zaměstnanec zařazený v bezpečnostním sboru, je to ale zároveň i zaměstnanec ve správním orgánu.

Praxe zatím (civilní) zaměstnance celní správy pod zákon o státní službě nezařazuje. Řešení je to ale poněkud nesystémové, když např. zaměstnanci finanční správy vykonávající stejnou či obdobnou práci zařazeni pod služební zákon jsou.

Žádné komentáře:

Okomentovat